Sycylijska sałatka z tuńczykiem

Składniki

2 opakowania tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
30 g kaparów
2 ziemniaki
czarne oliwki
200 g di pomidorów
1 czerwona cebula
40 g łodyg selera naciowego
pęczek świeżego oregano
kilka listków mięty
20 g bazylii
 s
ól morska
czarny pieprz
oliwa z oliwek extra vergine
ocet

Stampa Ricetta

Udostępnij przepis

Powiedz swoim znajomym

Wykorzystane produkty

Tuńczyk w oliwie z oliwek

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ

Przygotowanie

    1. Opłucz kapary z soli, poszatkuj je, przełóż do garnka z kilkoma łyżkami oliwy.

    2. Obierz i pokrój pory w kostkę tak, by nadawały się do dekoracji dania. Cebulę pokrój w paski, odstaw ją na kwadrans do naczynia z wodą, solą i octem.

    3. W osolonej wodzie ugotuj ziemniaki, a następnie odstaw je do ostudzenia, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

    4. Zblenduj bazylię z oliwą z oliwek extra vergine i łyżeczką soli, aż do otrzymania kremowej konsystencji. Częścią polej ziemniaki, resztę odłóż do dekoracji.

    5. Poszatkuj miętę i oregano, pomidory pokrój w plastry, wydryluj oliwki, do całości dodaj kapary. Tuńczyka podziel na cienkie płaty.

    6. Przy pomocy okrągłych foremek ułóż sałatkę warstwowo: najpierw ziemniaki, potem osuszoną cebulę, pomidory, kawałki tuńczyka, a na koniec seler pokrojony w kostkę.

    7. Udekoruj kilkoma kroplami kremu z oliwy i świeżym listkiem bazylii.

Najpopularniejsze przepisy