Tuńczyk z imbirem i botwinką
![](https://www.riomare.pl/wp-content/uploads/2019/10/tonno-con-bietole-spadellate-allo-zenzero.jpg)
![](/wp-content/uploads/2018/04/Oggetto-vettoriale-avanzato.png)
Składniki
na 4 porcje
3 opakowania 80 g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek extra vergine
400 g botwinki z liśćmi
25 g obranego imbiru w kawałku
2 ząbki czosnku
30 g oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
20 g orzeszków piniowych
sól
3 opakowania 80 g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek extra vergine
400 g botwinki z liśćmi
25 g obranego imbiru w kawałku
2 ząbki czosnku
30 g oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
20 g orzeszków piniowych
sól
Stampa Ricetta
![](https://www.riomare.pl/wp-content/uploads/2019/10/tonno-con-bietole-spadellate-allo-zenzero.jpg)
Przygotowanie
1. Umyj buraki i posiekaj je grubo; obierz imbir, pokrój w paseczki, obierz czosnek i podziel ząbki na pół.
2. Podsmaż na patelni z oliwą z oliwek orzeszki piniowe i czosnek na złoto. Następnie dodaj buraki, dolej odrobinę wody, dopraw solą, dodaj imbir i gotuj wszystko, mieszając przez około dziesięć minut.
3. Wyjmij z patelni ząbki czosnku, przełóż całość na talerz, wraz z tuńczykiem i podawaj z kawałkami tostowanego ciemnego pieczywa.