Sałatka z bulgur i tuńczykiem

Składniki

Na 4 porcje
200 g kaszy bulgur pszenicy
3 opakowania po 80 g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
2 łodygi selera
½ czerwonej cebuli
½ żółtej papryki
garść liści młodego selera
garść liści mięty
2 jędrne, dojrzałe pomidory
sok z ½ cytryny
50 g oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
1 papryczka chili
sól do smaku

Stampa Ricetta

Udostępnij przepis

Powiedz swoim znajomym

Wykorzystane produkty

Tuńczyk w oliwie z oliwek

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ

Przygotowanie

    1. Dodaj kaszę bulgur do garnka, wlej 1 szklankę wody, dodaj szczyptę soli i zagotuj. Gotuj, aż kasza wchłonie całą wodę. Zdejmij z palnika i pozostaw do ostygnięcia.

    2. Połącz oliwę z oliwek, sok z cytryny i paprykę chili pokrojoną w drobne kawałki i dodaj do kaszy..

    3. Obierz i pokrój w kostkę pomidory. Posiekaj cebulę, dodaj pieprz, seler i miętę.

    4. Podzielony na małe kawałki tuńczyk dodaj do kaszy, połącz z warzywami i ziołami. Starannie wymieszaj, podawaj i ciesz się tym świeżym, pachnącym przepisem.

Najpopularniejsze przepisy