Tuńczyk ze szparagami, pomarańczami i migdałami

Składniki

2 x 160 g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
2 jajka
800 g szparagów
1 pomarańcza
1 mała czerwona cebula
40 g oliwy z oliwek extra vergine
20 g migdałów
sól, pieprz

Stampa Ricetta

Udostępnij przepis

Powiedz swoim znajomym

Wykorzystane produkty

Tuńczyk w oliwie z oliwek

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ

Przygotowanie

    1. Odcinamy i usuwamy zdrewniałe końcówki szparagów i gotujemy je we wrzącej i osolonej wodzie przez ok. 20 min. W międzyczasie gotujemy jajka przez 8 minut, licząc od momentu zagotowania się wody.

    2. Ścieramy odrobinę skórki z pomarańczy, uważając, aby nie zetrzeć białej, gorzkiej części. Następnie obieramy pomarańczę i kroimy w małe kawałeczki.

    3. Rozdrabniamy migdały, obieramy ugotowane jajka i kroimy w małe kawałeczki. Następnie obieramy i drobno kroimy czerwoną cebulę.

    4. Szparagi kroimy wzdłuż na dwie części, rozkładamy na talerze. Na wierzch wykładamy odsączonego i rozdrobnionego tuńczyka, miąższ z pomarańczy, jajka, cebulę i obsypujemy migdałami i skórką z pomarańczy. Całość doprawiamy oliwą i sporą ilością pieprzu.

Najpopularniejsze przepisy