Tarta z tuńczykiem i porem

Składniki

dla 4 osób
1 puszka 160 g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
2 pory
30 g oliwy z oliwek extra vergine
2 jajka
200 ml świeżej śmietany
50 g startego parmezanu
50 g startego ementalera
sól

Stampa Ricetta

Udostępnij przepis

Powiedz swoim znajomym

Wykorzystane produkty

Tuńczyk w oliwie z oliwek

SPRAWDŹ WIĘCEJ

Przygotowanie

    1. Wyłóż formę o średnicy 24 cm ciastem francuskim, uformuj grube, ale równe boki. Za pomocą widelca zagnieć je do boków formy, by do niej przywarło, a następnie nakłuj dno, by ciasto lepiej się upiekło. Włóż do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika na 15 minut.

    2. Odetnij końcówki porów oraz pozbądź się ich zewnętrznej warstwy. Pokrój je na kawałki, a następnie podsmaż na patelni z oliwą i szczyptą soli do momentu, aż staną się miękkie. Następnie wyłóż pory na lekko podpieczone ciasto i dodaj delikatnie odcedzonego, rozdrobnionego tuńczyka.

    3. Roztrzep jajka ze śmietaną i serami, aż do uzyskania konsystencji kremu, a następnie zalej nim pory.

    4. Całość wstaw do piekarnika na ok. 20 minut, aż wierzch ciasta się zarumieni.

    5. Wyjmij danie z piekarnika, odczekaj, aż się ostudzi.

Najpopualarniejsze przepisy