Tarta z ciasta francuskiego z tuńczykiem i szparagami

Składniki

Na 4 porcje
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
Pęczek szparagów
2 x 160 g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
250 g sera ricotta
100 g startego sera Parmigiano Reggiano
2 średnie jajka
200 ml świeżej śmietany
Sól i pieprz do smaku

Stampa Ricetta

Udostępnij przepis

Powiedz swoim znajomym

Wykorzystane produkty

Tuńczyk w oliwie z oliwek

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ

Przygotowanie

    1. Formę o średnicy 24 cm, wyłóż ciastem francuskim. Wyrównaj boki. Za pomocą widelca nakłuj dno. Włóż do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 10-15 minut.

    2. Szparagi obierz i odetnij twarde końce. Gotuj w osolonym wrzątku przez 5 minut.

    3.W średniej misce wymieszaj odcedzoną ricottę z jajkami, śmietaną oraz serem, dopraw lekko solą i pieprzem. Masę wyłóż na podpieczone ciasto. Dodaj delikatnie odcedzonego tuńczyka oraz szparagi.

    4. Całość wstaw do piekarnika na około 15-20 minut, aż wierzch ciasta się zarumieni.

    5. Tartę wyjmij z piekarnika, serwuj przestudzoną.

Najpopularniejsze przepisy