Sushi z tuńczykiem

Składniki

2 x 160 g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
4 łodygi selera
100 g kremowego serka
1 marchewka
250 g ryżu do sushi
15 g cukru
40 ml octu ryżowego
4 liście alg nori
sól
sos sojowy

Stampa Ricetta

Udostępnij przepis

Powiedz swoim znajomym

Wykorzystane produkty

Tuńczyk w oliwie z oliwek

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ

Przygotowanie

    1. Ryż przekładamy do miski z zimną wodą, dokładnie go myjemy, odcedzamy i przekładamy do garnka. Całość zalewamy 250 ml wody, dodajemy łyżeczkę soli i dokładnie mieszamy. Przykrywamy pokrywką i gotujemy przez 15 min. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na kilka minut.

    2. W rondelku podgrzewamy ocet ryżowy z cukrem, tak aby otrzymać gęsty sos. Dodajemy go do ugotowanego ryżu i dokładnie mieszamy.

    3. Pozbywamy się włókien selera i kroimy go wzdłuż, tak aby otrzymać długie słupki. Następnie myjemy i ucieramy marchewkę.

    4. Algę kładziemy na kawałku bambusowej podkładki służącej do zawijania sushi lub na kawałku folii spożywczej. Na wierzch wykładamy ryż, delikatnie rozprowadzamy go za pomocą wilgotnych dłoni. Następnie rozprowadzamy odrobinę kremowego serka, na nim układamy pokrojonego w słupki selera, startą marchewkę oraz odsączonego i rozdrobnionego tuńczyka.

    5. Algę zwijamy, tworząc zwarty i równomierny rulon. Okręcamy go folią spożywczą i przekładamy do lodówki. Powtarzamy powyższe czynności z pozostałymi algami.

    6. Przed samym podaniem sushi kroimy w kawałki i podajemy z sosem sojowym, a dla tych co lubią, również z marynowanym imbirem.

Najpopularniejsze przepisy