Sałatka z tuńczykiem, zieloną soczewicą i warzywami – przepis Cristina Catese

Składniki

na 4 porcje
2 x 160 g tuńczyka Rio Mare w oliwie z papryczką chili
1 puszka soczewicy odsączone z zalewy
2 cebulki dymki
pęczek kolendry
2 gałązki selera naciowego
150 g cukinii
150 g czerwonej papryki
250 g brokuła (1/2 główki)
1 czerwona cebula
sok z 1 limonki
120 ml oliwy z oliwek extra vergine

Stampa Ricetta

Udostępnij przepis

Powiedz swoim znajomym

Wykorzystane produkty

Tuńczyk w oliwie z oliwek z papryczką chili

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ

Przygotowanie

    1. Na dno słoika wlewamy po równej części soku z limonki, po 30 ml oliwy, posiekaną kolendrę, sól i pieprz.

    2. Cukinie i paprykę kroimy w kostkę. Każde warzywo oddzielnie podsmażamy, przekładamy do oddzielnych misek i doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Brokuły blanszujemy. Selera naciowego obieramy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę kroimy w cienkie piórka, a dymkę siekamy.

    3. Odsączamy tuńczyka.

    4. Do słoików z sosem wkładamy warstwowo warzywa i składniki w kolejności: soczewica, papryka czerwona, cukinia, tuńczyk, seler, cebula, brokuły, tuńczyk i dymka

    5. Przed zjedzeniem wystarczy wstrząsnąć słoikiem.

Najpopularniejsze przepisy