Sałatka z tuńczykiem, ciecierzycą, awokado i pomarańczą
![](https://www.riomare.pl/wp-content/uploads/2021/05/insalata-con-tonno-ceci-e-avocado-WEB.jpg)
![](/wp-content/uploads/2018/04/Oggetto-vettoriale-avanzato.png)
Składniki
na 4 porcje
2 x 160 g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
300 g ugotowanej ciecierzycy
1 dojrzałe awokado
1 pomarańcza
100 g świeżego szpinaku
40 g oliwy extra vergine
20 g orzeszków piniowych
sól do smaku
2 x 160 g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
300 g ugotowanej ciecierzycy
1 dojrzałe awokado
1 pomarańcza
100 g świeżego szpinaku
40 g oliwy extra vergine
20 g orzeszków piniowych
sól do smaku
Stampa Ricetta
![](https://www.riomare.pl/wp-content/uploads/2021/05/insalata-con-tonno-ceci-e-avocado-WEB.jpg)
Przygotowanie
1. Upraż orzeszki pinii na dużym ogniu na nieprzywierającej patelni przez kilka minut, aż się zarumienią.
2. Pomarańcze obierz ze skórki, usuń pestki i pokrój na kawałki. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i skórkę. Pokrój na kawałki.
3. Do miski włóż ciecierzycę, awokado, kawałki pomarańczy i szpinak. Dodaj oliwę z oliwek i szczyptę soli. Wymieszaj sałatkę i ułóż na czterech talerzach.
4. Dodaj odsączonego tuńczyka i udekoruj orzeszkami pinii.