Sałatka Cezar z tuńczykiem

Składniki

dla 4 osób
2 opakowania tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
50 g pieczywa typu ciabatta
sól morska
czarny pieprz
oregano
1/4 ząbka czosnku
4 fileciki anchois w oleju
75 g parmezanu
1 łyżka jogurtu greckiego
pół cytryny
oliwa z oliwek extra vergine
kilka liści sałaty masłowej i sałaty karbowanej

Stampa Ricetta

Udostępnij przepis

Powiedz swoim znajomym

Wykorzystane produkty

Tuńczyk w oliwie z oliwek

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ

Przygotowanie

    1. Ciabattę pokrój w kostkę, polej oliwą z oliwek, posyp solą, oregano i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut.

    2. Zmiksuj w blenderze czosnek, anchois i parmezan z dodatkiem jogurtu greckiego ,soku z cytryny i takiej ilości oliwy z oliwek, by uzyskać gęsty sos.

    3. Podziel tuńczyka na kawałki. Umyj i osusz liście sałaty, porwij rękoma i wymieszaj z sosem.

    4. Propozycja podania: sałatę ułóż na talerzach, posyp chrupiącymi grzankami i dodaj kawałki tuńczyka. Udekoruj odrobiną sosu i posyp parmezanem.

Najpopularniejsze przepisy