Pomidory z tuńczykiem, ryżem i papryką chili

Składniki

4 x 80 g tuńczyka Rio Mare z papryczka chili
8 średnich pomidorów lub 6 dużych pomidorów np. bawole serce
200 g ryżu Vialone Nano
40 g startego sera Pecorino Romano ChNP
1 ząbek czosnku
pęczek pietruszki
garść świeżej bazylii
kilka liści mięty
oregano
40 g oliwy z oliwek extra vergine
sól i pieprz

Stampa Ricetta

Udostępnij przepis

Powiedz swoim znajomym

Wykorzystane produkty

Tuńczyk w oliwie z oliwek z papryczką chili

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ

Przygotowanie

    1. Myjemy pomidorki i odkrawamy z nich górną część. Odkładamy ją na bok. Z pomidorków wydrążamy miąższ. Środek solimy i układamy na kratce do pieczenia do góry nogami. Miąższ bardzo drobno siekamy.

    2. Na patelni z odrobiną oliwy podsmażamy czosnek. Jak tylko się zarumieni dodajemy pulpę pomidorową.

    3. Siekamy pietruszkę, bazylię, miętę i łączymy ją z pulpą pomidorową. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano i odstawiamy. Ryż gotujemy w osolonej wodzie do momentu, aż będzie al dente. Odcedzamy i łączymy z sosem pomidorowym.

    5. Odsączamy tuńczyka i łączymy go z pomidorami. Powstałym sosem faszerujemy pomidory, wykładamy je na blachę do pieczenia. Na wierzch wykładamy ser pecorino i zamykamy górną częścią pomidora

    6. Całość skrapiamy oliwą, kilkoma łyżkami ziół i pieczemy w nagrzanym do 200 st C piekarniku przez 15 min.

Najpopularniejsze przepisy