Omlet z tuńczykiem i cebulą

Składniki

4 porcje
2 x 160 g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
5 jajek
2 cebule
mały pęczek pietruszki
2 łyżki startego Parmigiano Reggiano
1 liść laurowy
50 g oliwy extra vergine
sól i pieprz do smaku

Stampa Ricetta

Udostępnij przepis

Powiedz swoim znajomym

Wykorzystane produkty

Tuńczyk w oliwie z oliwek

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ

Przygotowanie

    1. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 30 g oliwy. Wrzuć na nią cebulę, liść laurowy, szczyptę soli i pieprzu. Duś pod przykryciem na średnim ogniu często mieszając, do czasu, aż cebula się zeszkli.

    2. Pietruszkę posiekaj. Z cebuli wyjmij liść laurowy. Jajka rozkłóć z Parmigiano Reggiano, solą i pieprzem.

    3. Tuńczyka odsącz z oliwy. Podziel go na mniejsze kawałki i dodaj do masy jajecznej. Następnie dorzuć pietruszkę i całość wymieszaj.

    4. Na patelni o średnicy 24 cm rozgrzej pozostałą oliwę. A rozgrzaną wylej masę jajeczną. Wymieszaj delikatnie za pomocą widelca, żeby całość równie się podsmażyła. Kiedy całość się zetnie, a pomocą talerza przerzuć omlet i podsmaż go z drugiej strony.

Najpopularniejsze przepisy