Makaron na zimno z tuńczykiem, kaparami i pomidorami

Składniki

dla 4 osób:
2 opakowania tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek (2x160 g)
24 kawałki dużego makaronu typu paccheri lub cannelloni
40 g suszonych pomidorów
20 g solonych kaparów
200 g pomidorów daktylowych
5 łyżek oliwy z oliwek extra vergine
bazylia
sól, pieprz

Stampa Ricetta

Udostępnij przepis

Powiedz swoim znajomym

Wykorzystane produkty

Tuńczyk w oliwie z oliwek

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ

Przygotowanie

    1. Ugotuj makaron w dużej ilości posolonej wody. Odcedź go i zahartuj pod strumieniem zimnej wody, a następnie odstaw na bok.

    2. Opłucz pomidory oraz bazylię i umieść je w wąskim i wysokim naczyniu. Polej strużką oliwy, a następnie zmiksuj blenderem do otrzymania kremowego sosu. Przepuść sos przez grube sito.

    3. Odcedź i rozdrobnij tuńczyka. Połącz go z grubo posiekanymi suszonymi pomidorami i odsączonymi kaparami.

    4. Wypełnij makaron otrzymanym farszem, ułóż go na talerzu i zalej cienką warstwą sosu pomidorowego.

    5. Udekoruj dla smaku listkami bazylii lub świeżym koperkiem i podawaj.

Najpopularniejsze przepisy