Kwiaty dyni nadziewane tuńczykiem i ricottą
![](https://www.riomare.pl/wp-content/uploads/2018/04/fiori-di-zucca-ripieni-con-tonno-e-ricotta.jpg)
![](/wp-content/uploads/2018/04/Oggetto-vettoriale-avanzato.png)
Składniki
dla 4 osób
1 opakowanie tuńczyka w oliwie z oliwek Rio Mare o wadze 160 g
12 kwiatów dyni
200 g ricotty
natka pietruszki
2 łyżki startego parmezanu
1 jajko
2 łyżki mąki
4 łyżki mleka
olej do smażenia
sól
1 opakowanie tuńczyka w oliwie z oliwek Rio Mare o wadze 160 g
12 kwiatów dyni
200 g ricotty
natka pietruszki
2 łyżki startego parmezanu
1 jajko
2 łyżki mąki
4 łyżki mleka
olej do smażenia
sól
Stampa Ricetta
![](https://www.riomare.pl/wp-content/uploads/2018/04/fiori-di-zucca-ripieni-con-tonno-e-ricotta.jpg)
Przygotowanie
1. Wymieszaj w miseczce odsączonego tuńczyka, ricottę, parmezan i posiekaną pietruszkę.
2. Odetnij słupki kwiatowe, delikatnie umyj kwiaty i nałóż do środka farsz z tuńczyka. Rozbij jajko, dodaj mąkę, szczyptę soli i mleko, wymieszaj do uzyskania kremowej konsystencji.
3. Nafaszerowane kwiaty zanurz w panierce i smaż w głębokim tłuszczu do momentu aż staną się złociste i chrupiące.
4. Odsącz kwiaty na ręczniku papierowym i podawaj na gorąco.