Kuskus z tuńczykiem, suszonymi pomidorami i kukurydzą

Składniki

dla 4 osób
3 x 80 g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
240 g kuskusu
150 g kukurydzy
15-20 suszonych pomidorów
1/2 pora
50 g oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia
gałązka świeżej mięty
sól

Stampa Ricetta

Udostępnij przepis

Powiedz swoim znajomym

Wykorzystane produkty

Tuńczyk w oliwie z oliwek

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ

Przygotowanie

    1. Zalej kuskus gorącą wodzie (potrzebujesz dwa razy więcej wody niż kuskusu). Dodaj szczyptę soli, przykryj i poczekaj kilka minut, aż kuskus wchłonie wodę.

    2. Pokrój pora w cienkie plasterki, a suszone pomidory w paski. Następnie dodaj na nieprzywierającą patelnię i podduś z dwiema łyżkami wody.

    3. W misce połącz suszone pomidory i pory z odsączonym tuńczykiem. Dodaj kukurydzę opłukaną pod zimną wodą, uzupełnij kuskusem (wymieszanym wcześniej dokładnie widelcem) dopraw oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia i posyp świeżo posiekaną świeżą miętą.

Najpopularniejsze przepisy