Krokiety z tuńczykiem i kremem z marchewki

Składniki

Na 4 porcje
400 g marchewki
1 ząbek czosnku 800 ml bulionu warzywnego
30 ml octu
1 limonka
2 łyżeczki oliwy z oliwek
1 papryka chili
sól
Do krokietów:
250 g ziemniaków
100 g słodkich ziemniaków
240 g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
2 jajka
250 g bułki tartej
śwież imbir
sól i pieprz
Dodatki:
2 ząbki czosnku
12 liści rukoli
olej chili
8 ml oliwy z oliwek extra virgin


Stampa Ricetta

Udostępnij przepis

Powiedz swoim znajomym

Wykorzystane produkty

Tuńczyk w oliwie z oliwek

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ

Przygotowanie

    1. Podsmaż na oliwie na złotobrązowy kolor nieobrany czosnek i dodaj posiekaną marchewkę. Dodaj ocet, bulion, chili i skórkę z limonki. Zmniejsz ogień i gotuj.

    2. Wyjmij czosnek i papryczkę chili, wymieszaj całość i następnie przetrzyj przez sito o drobnych oczkach. Ugotuj ziemniaki, obierz je, a następnie zetrzyj. Dodaj odsączonego tuńczyka, starty imbir, sól i pieprz.

    3. Z mieszanki uformuj krokiety, a następnie zanurz je w ubitym jajku i bułce tartej i smaż na dużej ilości oleju. Odsącz nadmiar tłuszczu i pozostaw do ostygnięcia.

    4. Na tym samym oleju podsmażyć cienkie plasterki czosnku przez kilka sekund. Do poszczególnych miseczek nałóż krem marchewkowy i krokiety pośrodku. Udekoruj plasterkami czosnku i kilkoma liśćmi rukoli.

Najpopularniejsze przepisy