Cebula faszerowana tuńczykiem i aromatycznym chlebem

Składniki

la 4 osób

4 duże białe cebule
1 opakowanie tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek 160 g
150 g liści botwiny
2 kromki domowego chleba
oregano, sól i pieprz

Stampa Ricetta

Udostępnij przepis

Powiedz swoim znajomym

Wykorzystane produkty

Tuńczyk w oliwie z oliwek

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ

Przygotowanie

    1. Ułóż cebule w łupinach w naczyniu żaroodpornym i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około godzinę. Po tym czasie wyjmij naczynie z piekarnika i obierz wystudzone cebule z łupin. Wydrąż je, a miąższ grubo posiekaj i wymieszaj w miseczce razem z odsączonym i rozdrobnionym tuńczykiem.

    2. Zblanszuj liście botwiny w osolonej wrzącej wodzie przez około minutę. Odcedź, dobrze odciśnij z wody, grubo posiekaj i połącz z cebulą i tuńczykiem.

    3. Chleb pokrój w kostkę, posyp solą, pieprzem, oregano i polej odrobiną oliwy z oliwek. Opiecz chleb na patelni przez kilka minut i połącz zresztą składników.

    4. Wypełnij cebule powstałym farszem, ułóż w naczyniu żaroodpornym, skrop oliwą z oliwek i piecz w 180°C przez 10 minut. Podawaj na ciepło, udekorowane gałązkami świeżego oregano.

Najpopularniejsze przepisy