Chrupiące faszerowane karczochy

Składniki

dla 4 osób:
5 karczochów
2 opakowania tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek 160 g
1 garść opłukanych z soli kaparów
1 kromka czerstwego chleba
1 pęczek świeżej pietruszki
1 ząbek czosnku
2 cytryny
oliwa z oliwek extra vergine
sól morska
czarny pieprz
olej arachidowy do smażenia

Stampa Ricetta

Udostępnij przepis

Powiedz swoim znajomym

Wykorzystane produkty

Tuńczyk w oliwie z oliwek

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ

Przygotowanie

    1. Oczyść karczochy, pozbawiając je twardych, zewnętrznych liści. Dokładnie odetnij nożem pozostałości po liściach do uzyskania gładkiej powierzchni. Przetnij każdy karczoch wzdłuż na połowę i za pomocą łyżeczki pozbądź się wewnętrznej, ostro zakończonej części. Oczyszczone karczochy włóż do miski wypełnionej wodą z sokiem z cytryny, by nie ściemniały.

    2. W międzyczasie przygotuj farsz: zmiksuj w blenderze pół ząbka czosnku, listki pietruszki i chleb. Dodaj tuńczyka, posiekane kapary i znów zmiksuj.

    3. Weź cztery karczochy, dobrze je osusz, przypraw odrobiną soli i pieprzu i wypełnij przygotowanym farszem. Zmiksuj w blenderze łodygi pietruszki z drugą połową ząbka czosnku i kilkoma łyżkami oliwy do uzyskania zielonego sosu.

    4. Wlej sos do dużego garnka, na wierzchu ułóż karczochy farszem do góry i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 25 minut, aż karczochy staną się miękkie. 5. W międzyczasie osusz pozostały karczoch, pokrój go w cieniutkie paseczki i podsmaż na oleju arachidowym do uzyskania złocistego koloru. Odsącz na ręczniku papierowym i przypraw szczyptą soli.

    6. Nałóż na każdy talerz trochę sosu. Po bokach talerza ułóż dwie połówki karczocha, a pośrodku cienkie, podsmażone paseczki karczocha.

Najpopularniejsze przepisy