Falafel z tuńczyka

Składniki

dla 4 osób
1 puszka tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
150 g namoczonej wcześniej ciecierzycy
150 g obranego bobu
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka sody
1 natka pietruszki
kminek w proszku
papryka w proszku
kolendra w proszku
nasiona sezamu
sól morska, biały pieprz

sos:
125 g jogurtu greckiego
sok z połówki cytryny
oliwa extra vergine
sól morska
biały pieprz
pół startego ząbka czosnku

Stampa Ricetta

Udostępnij przepis

Powiedz swoim znajomym

Wykorzystane produkty

Tuńczyk w oliwie z oliwek

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ

Przygotowanie

    1. Zmiksuj lekko cebulę, czosnek, odcedzoną ciecierzycę, bób, odcedzonego tuńczyka i pietruszkę. Następnie przelej całość do miski, przypraw solą oraz szczyptą każdej z podanych w przepisie przypraw (ostrożnie dozuj zwłaszcza kminek, proporcje muszą być wyważone). Dodaj sodę, dokładnie wymieszaj wszystko razem, a następnie uformuj małe pulpety. Umieść je w lodówce na pół godziny.

    2. W międzyczasie przygotuj sos jogurtowy, mieszając wszystkie składniki razem. Obtocz pulpeciki w sezamie i zanurz je w rozgrzanej oliwie. Gdy się zaróżowią, przełóż je na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.

    3. Podaj falafele na małych talerzykach z pomidorami i ogórkami pokrojonymi w drobną kostkę, a sos w miseczce.

Najpopularniejsze przepisy