Makaron casarecce z makrelą, mozzarellą i skórką z cytryny

Składniki

na 4 porcje:
2 x 125 g Makreli grillowanej w oliwie z oliwek extra vergine Rio Mare
350 g makaronu casarecce lub innego rodzaju
200 g mozzarelli
1 szalotka
skórka z 1 cytryny
kilka liści mięty
garść liści bazylii
60 g oliwy z oliwek extra vergine
sól, pieprz

Stampa Ricetta

Udostępnij przepis

Powiedz swoim znajomym

Wykorzystane produkty

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ

Przygotowanie

    1. Zaczynamy od przygotowania emulsji z 40 g oliwy, szczypty soli, odrobiny mielonego pieprzu i bardzo drobno pokrojonej skórki z cytryny.

    2. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie al dente, następnie przelewamy zimną wodą, aby przerwać proces gotowania i przekładamy do przygotowanej emulsji.

    3. Na patelni z odrobiną oliwy podsmażamy drobno pokrojoną szalotkę, do momentu, aż się zarumieni.

    4. Następnie dodajemy rozdrobioną makrelę i podsmażamy przez kilka minut. Mozzarellę kroimy w kostkę, mieszamy z posiekanymi miętą i bazylią, dodajemy oliwę i doprawiamy pieprzem.

    5. Makrelę łączymy z makaronem i przekładamy na talerz. Całość oprószamy mozzarellą z ziołami.

Najpopularniejsze przepisy