Bruschetta żytnia z awokado, pomidorkami koktajlowymi i grillowaną makrelą

Składniki

dla 4 osób
1 opakowanie grillowanej makreli Rio Mare w oliwie z oliwek (120 g)
8 kromek chleba żytniego
2 limonki
1 dojrzałe awokado
7 pomidorków koktajlowych
3 łyżki oliwy extra vergine
kilka kropli tabasco
świeżo zmielony czarny pieprz

Stampa Ricetta

Udostępnij przepis

Powiedz swoim znajomym

Wykorzystane produkty

Makrela grillowana w oliwie z oliwek extra vergine

SPRAWDŹ WIĘCEJ

Przygotowanie

    1. Zaczynamy od tostowania chleba. W międzyczasie ścieramy skórkę z limonki. Kroimy awokado na połowę, obieramy je ze skórki i wyjmujemy pestkę. Wkładamy miąższ do miski i rozgniatamy go widelcem, dodając tabasco, sok z limonki i oliwę extra vergine.

    2. Całość mieszamy do momentu uzyskania gładkiego, jednolitego kremu.

    3. Kroimy na małe kawałki pomidorki koktajlowe.

    4. Wykładamy na chleb łyżkę przygotowanego kremu, pokrojone na drobno pomidorki, odcedzone filety z makreli, świeżo zmielony pieprz i, na sam koniec, skórkę z limonki. Smacznego!

Najpopualarniejsze przepisy